Rabu, 22 Mac 2017

INILAH KHASIAT GARAM BUKIT YANG RAMAI ORANG TIDAK SANGKA!


Garam merupakan salah satu nutrisi penting bagi tubuh yang tidak dihasilkan sendiri oleh tubuh. Ia sangat berguna untuk menjalankan beberapa fungsi tubuh antaranya:
  • mengatur tekanan darah
  • mengatur transmisi signal sistem saraf
  • membantu penghadaman
  • membantu keseimbangan cairan dalam tubuh
Dalam perubatan Melayu, garam biasa digunakan untuk bertungku. Caranya ialah dengan mencampurkan garam kasar ke dalam ramuan herba tungku. Ia juga amat baik bagi mereka yang mengalami gangguan pada saraf. 

Garam adalah untuk penjanaan tenaga hidroelektrik di dalam sel. Ia sangat diperlukan untuk mengelakkan kekejangan otot. Tahukah anda bahawa seseorang yang kerap mengeluarkan air liur basi menandakan kekurangan garam? 

Garam juga sangat berkesan untuk pembinaan struktur tulang dan 27% daripada keseluruhan garam tubuh berada di dalam tulang.

Bukan sahaja masakan, ia juga sering menjadi medium untuk rawatan kesihatan seisi keluarga. 


Sesekali makan epal hijau..saya tabur garam bukit. Maasyaallah sedap sungguh! Minuman pada waktu sarapan. Air koko saya letak secubit ke 2 cubit garam bukit. Tak masin tau, tapi rasa lemak-lemak. Emmmm... tasty! 

"Garam Merah Himalaya (Pink Himalayan Salt), didapati dari kaki gunung Himalaya. Ia tidak ada kontiminasi dan kaya dengan iron, potassium, magnesium dan 16% mineral surih. Garam ini mengandungi sodium chloride sebanyak 84%" - Dr. Aya

Garam asli/bukit memiliki lebih kurang 84 khasiat mineral semulajadi. Antaranya ialah:

+ Detoks racun dalam darah


+ Mengurangkan ketagihan makanan manis

+ Stabilkan pH darah

+ Bantu seimbangkan paras gula dalam darah

+ Stabilkan denyutan jantung yang tak sekata

+++ dan baaaaanyak lagi ++++

Contoh garam bukit kasar, sesuai digunakan untuk mandian dan rendaman kaki

Garam bukit berwarna pink. Baik untuk kegunaan harian kerana ia tidak tercemar. Kandungan sodiumnya juga tidak tinggi. 

Menurut Dr. Aya, "Adalah sangat bagus mengamalkan pengambilan garam pada waktu subuh. Garam amat bergetar iaitu resonan pada waktu awal pagi (subuh) di atas sebab frekuensinya yang bersamaan dengan alam yang berwarna biru muda pada ketika itu".

Pengambilan secubit garam secara konsisten setiap awal pagi sangat bermanfaat kepada tubuh. Ini kerana garam adalah kristal yang mencetuskan tenaga kepada setiap saraf kita.

Meletakkan sedikit garam pada lidah di pagi hari adalah salah satu sunnah Rasulullah s.a.w. Rahsia biru muda (cyan) adalah sifat penapisan daripada segala bentuk keburukan dalam berbagai aspek yang kita akan hadapi pada waktu seterusnya.

Jangan kata garam tidak penting!

Ajaib kan?!! 

Jom kita menukar guna garam asli untuk semua menu harian kita. InsyaAllah banyak khasiatnya untuk kesihatan kita. Nak garam bukit? 

Foto : Garam kasar 800gm RM8, garam halus 500gm RM4

Foto : Garam bukit kasar jenama HPA. Harga RM15.
Berapa harganya? 
Garam halus RM4 500gm, sesuai untuk masakan dan minuman.
Garam Kasar RM8 700gm, sesuai untuk mandian, spa dan rendaman kaki.

Untuk pembelian GARAM ini,
Whatsapp kami di link ini www.wasap.my/60135806760/garam untuk pembelian.

Untuk mendapatkan produk kesihatan yang berkualiti tinggi dengan pengiktirafan JAKIM,  berdaftar dengan KKM,  memiliki taraf pengilangan GMP dan National Pharmaceutical Beuro, wasap saya di www.wasap.my/60135806760

Kami membuat penghantaran melalui perkhidmatan poslaju. 

Untuk mendapatkan khidmat rawatan (bekam, akupuntur, refleksologi, dan urutan) sila dapatkan tarikh temujanji terlebih dahulu. Wasap saya di nombor ini www.wasap.my/60135806760

Semoga anda gembira dengan perkongsian ini. Sekirannya anda ada sebarang soalan berkaitan produk kesihatan, cara rawatan alternatif, anda boleh hubunggi saya di talian 013-5806760.

Norashikin Hasan
Herbalis Asean - HPA Internasional1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...