Selasa, 11 Oktober 2016

UMUR 20 BARU NAK BELAJAR?? ADUHAI RUGI..RUGI...


Penawar dan makanan sunnah yang sering ada di rumah
Saya mula-mula faham tentang kebaikkan makan madu ialah pada usia 20 tahun! Setelah itu saya nak cari tahu tentang manfaat madu...sekali terjumpa khazanah ilmu tentang makanan sunnah lain pulak. MaasyaAllah ajaib sungguh!

Alangkah ruginya rasa. Umur 20-an baru nak tahu semua tu. Kalau tahu awal dah lama saya awet muda trang tang tang ☺ dan sudah ada sebuah buku catatan khas tentang khazanah herba alam ini.. 

Sekarang sebagai menuntut bela, saya amalkan gaya pemakanan yang nabi saw ajarkan. Saya belajar cara rawat diri kaedah tibbun nabawi dan kaedah semulajadi untuk anak-anak saya dari mereka baby lagi. 

Si Ammar selalu alert bila nak beli barang makanan. Ditanya nya halal atau tidak makanan tu..dia tak percaya dia nak tengok logo halal pulak... sama macam masuk restoran juga. Jenuh nak jawab soalan En.Polis bernama Ammar bila masuk restoran... fiuhhh!

Bila si Ammar sakit demam, katanya tak payah pergi hospital lah macam-macam. Sebenarnya takut tengok jarum... ☺... Katanya, "Allah bagi Ammar madu, habbatus sauda, minyak kelapa, gula-gula (softgel) minyak zaitun, minyak gamat, air asam jawa dengan air zam-zam. Bila demam boleh makan semua tu. Nanti sihat lah".

Kini, Ammar sudah 6 tahun, belum pernah tidur di wad lagi. Semoga Ammar dijauhkan daripada penyakit berbahaya. Amin. Saya dulu umur 6 ke 7 tahun asyik kena masuk wad aje. Bandingkan tahap ketahanan tubuh saya dengan ketahan tubuh Ammar pada usia yang sama.. nampak tak? 


Buku-buku ni belum habis ditelaah lagi. Meskipun begitu, satu buku sahaja sudah membuatkan saya rasa kerdil diri. Rasa terlalu jahil. Pun begitu, buku-buku ini sungguh bernilai dan agung isinya. 

Kalau orang kata Harry Potter dan kawan2nya hebat kerana ada buku Magic Book yang didapatkan dari Hogward School, kita juga miliki Magic Book yang diajar direct oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad saw dan Al Quran serta para ulama dan saintis Islam lainnya.

Antara mahu dengan tak mahu sahaja. Bila ada rasa mahu tahu, kita akan tahu pelbagai 'magic words' untuk lalui kehidupan seharian (doa tanam pokok, doa masuk tandas, doa tengok alam, doa sambut kelahiran, doa nak memancing dan macam2 lagi). Kita juga akan tahu cara buat 'magic potion' untuk pelbagai penyakit dan gangguan halus. Hebat kan!

Jom kita hidupkan kempen 1 rumah 1 perawat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...